top of page
Onze Jeugdbeweging
311500484_1273223640197060_8398481913607095879_n21.jpg

onze Jeugdbeweging

Elke zaterdagnamiddag van 14.00-16.30u. komen we samen om ons te amuseren. Op KSA Mol noemen we dat 'de ronde'. Jullie spelen dan de gekste pleinspelen, competitieve bosspelen, originele dorpsspelen en veel meer. Af en toe verlaten we de gekende Molse speelomgeving voor een uitstapje (zwemmen, bowling, schaatsen), een pretpark- of dierentuinbezoek (eind juni) of een initiatief van KSA provinciaal/nationaal. En uiteraard sluiten we elk jaar af met een bangelijk kamp op verplaatsing! Elke groep gaat ook een keer op weekend. Op een andere locatie dan normaal gaan jullie je dan een heel weekend amuseren! Wanneer dat weekend zal zijn, krijg je nog wel van je begeleiding te horen. Meestal vallen de weekends ergens in de periode van februari tot april. Normaal gezien is het elke zaterdag ronde, behalve tijdens de 2e en eventueel 3e zaterdag van de schoolvakanties. De eerste zaterdag (de zaterdag waarop de vakantie begint) is het wel ronde. Mocht er om één of andere reden geen ronde zijn, dan laat de begeleiding dat tijdig weten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de examenperiodes van jouw leiding. De jongste groepen verplaatsen zich meestal te voet en spelen op of vlakbij KSA. De oudere groepen (vanaf Knimmers/Jovo's), zullen vaak met de fiets naar hun spelterrein rijden. Vanaf het jaar dat je Knimmer/Jovo bent vragen we je dan ook om met de fiets te komen. Dat is bovendien goed voor de conditie en een goede oefening voor op kamp!

Uniformen
236833721_5948404645230596_2763474601463460011_n.jpg

Een volledig uniform is bij KSA Mol niet verplicht. We laten iedereen vrij om te dragen wat ze willen (maar draag natuurlijk niet je beste kledij).

 

Uiteraard is het leuk dat de leden iets van KSA dragen, dat maakt ons herkenbaar en versterkt het groepsgevoel. Hiervoor verkiezen we de KSA Mol T-shirts en de donkerblauwe KSA hemden. Beide zijn verkrijgbaar bij onze winkelverantwoordelijke op vooraf bepaalde winkelmomenten.

 

Zo'n KSA-hemd gaat jaren mee en kan naar eigen wens "gepimpt" worden met mouwschildjes, aanhangers, sjaaltjes... Zo is elk hemd uniek en voormeet het een levenslang aandenken aan jouw tijd bij KSA Mol!

 

De algemene KSA-artikelen (dus niet de KSA Mol T-shirts) zijn te bezichtigen via de KSA-winkel. In het Peperclipje staat ook regelmatig een greep uit het aanbod beschreven. Wil je het hele assortiment eens bewonderen? Dan zijn de Haringfeesten de ideale gelegenheid! Daar kan je elk jaar een mooie winkelstand bewonderen, de juiste maat passen en meteen je bestelling plaatsen.

 

Sinds enkele jaren vragen we alle leden om een rode groepsdas (een rood sjaaltje) te dragen wanneer zij naar KSA Mol komen. Dat zorgt voor een goede herkenning voor de leiding, de leden en de buitenwereld, zonder een volledig uniform te moeten aankopen. De meeste leden hebben ondertussen zo'n sjaaltje. Voor de nieuwe leden raden we aan er tijdig eentje te bestellen.

Uniformen

op kamp

KSA Mol gaat normaal elk jaar op kamp van 31 juli tot en met 9 augustus. De jongste groepen, de piepers en de kabouters, vertrekken wat later op kamp: respectievelijk 3 of 5 augustus tot 9 augustus.

Sommige jaren gebeurt het dat de leiding vooraf overleg pleegt met de ouders om te bepalen hoe lang onze jongste spruiten mee op kamp gaan.

In het begin van juli komt de begeleiding langs om de KSA'er in te schrijven voor het kamp. Zij hebben dan een vragenlijst bij voor alle gegevens en kunnen je meteen alles vertellen over het verloop van het kamp (zonder te veel te verklappen natuurlijk!). De jongste groepen (Kabouters, piepers, rakkers en g-hop) slapen steeds in een gebouw en vertrekken meestal via het openbaar vervoer. De oudste groepen (jovo, sjo'ers) mogen in tenten slapen en gaan met de fiets. Verder zijn onze kampplaatsen steeds voorzien van voldoende wc’s, lavabo’s en douches, zodanig dat de leden op het sanitaire vlak niets tekort komen (we vertrouwen natuurlijk op een goed onderhoud van de kampplaats).

 

Naast de vaste begeleiding, M-team, Losse en Bonds gaat er ook steeds een kookploeg mee op kamp. Die zorgt ervoor dat er elke dag vier lekkere maaltijden geserveerd worden: ontbijt, middageten, 4-uurtje en avondeten. De ingrediënten moeten natuurlijk gehaald worden en daarvoor zorgen de foeriers, die al dan niet van binnen KSA komen.

 

Daarnaast komt ook de oudleiding op kamp graag nog een handje toesteken. Tijdens het kamp is er meestal een bezoekdag. Een algemene regel voor deze dag is er niet, aangezien wij ook altijd proberen om deze dag in een weekend te laten vallen. Zo zijn er zelfs kampen geweest dat hij ook op het einde (9 of 10 augustus) valt. Het kamp kost bij KSA Mol rond de €120. De piepers betalen voor zeven dagen ongeveer €90, de kabouters voor vijf dagen €70. (Prijzen afhankelijk van de kampplaatsen.)

Op Kamp!

initiatieven

Initiatieven

KSA Mol niet stil: de leidingsploeg organiseert tal van activiteiten die je kan terugvinden in onze kalender. De opbrengsten worden gebruikt om de kampprijs zo laag mogelijk te houden, onze gebouwen te onderhouden, materiaal aan te kopen, etc...

KSA Mol organiseert elk jaar de volgende activiteiten:

Haringfeesten - ons herfstrestaurant in november, gekend tot ver buiten de gemeentegrenzen

De Nacht van de Jeugdbeweging - onze grote fuif op dag van de jeugdbeweging

Bitterballenboefen - eetfestijn voor het goede doel tijdens het weekend van Mol Jaarmarkt

KSA-café - een gezellige lente/zomerbar, volledig ingekleed

Aspifuif (2-jaarlijks): een fuif waarmee de Aspi's geld inzamelen voor hun buitenlands kamp

 

Ook mogen we ook de nationale en provinciale KSA-activiteiten niet vergeten te vermelden. Deze overkoepelende activiteiten zijn toegespitst op een bepaalde leeftijdsgroep en verenigt KSA'ers van de hele provincie of zelfs gans Vlaanderen!

Bazooka Kapauw (2-jaarlijks) - een avontuurlijke speldag voor Grashoppers/Knimmers

Triangel (2-jaarlijks) - een speldag voor -12-jarigen (jongste groepen tot en met Smossers) eind februari - begin maart

Joepie - een 4-daagse wandeltocht voor Sjo'ers in de paasvakantie (oneven jaren)

Trip Trap - een 4-daagse fietstocht voor Aspi's in de paasvakantie (even jaren)

Meer info over deze activiteiten kan je vinden op de site van KSA Nationaal. Als laatste vermelden we graag nog dat KSA nationaal en provinciaal ook allerlei vormingsmomenten voor de leiding organiseren. De animatorcursus is bij KSA Mol min of meer verplicht. Vrijwel alle leid(st)ers zijn bijgevolg gebrevetteerd Animator door de Vlaamse overheid. Vrijblijvend kan onze leiding vervolgens ook op hoofdanimator- of instructeurscursus gaan, naar het groepsleidingscongres of zetelen in nationale en provinciale beleidsorganen. We zitten zeker niet stil!

bottom of page