Nieuwe bedden dankzij Mona vzw

KSA Mol is zeer blij met de projectsteun van Mona vzw de afgelopen jaren.  Zo hebben we samen met de steun van Mona vzw onze wc’s al kunnen omschakelen naar regenwater.

We wensen Mona vzw dan ook te bedanken voor haar steun bij onze aankoop van 12 nieuwe éénpersoonsbedden.

Zo verzekeren we de jeugdgroepen die overnachten bij ons van een aangename slaapplaats en nachtrust.  ‘s Anderendaags kunnen ze dan volop ravotten en hun wereld verruimen in Mol.

Voor veel van onze jeugdgroepen die naar onze kampplaats komen is Mona vzw echter niet gekend.  Daarom misschien enkele leuke en creatieve vragen en antwoorden om MONA uit te leggen.

Wie weet levert dit enige inspiratie voor een stadsspel of uitstap.

Waar staat Mona voor?

MONA staat voor Mols Overleg Nucleair Afval.

Wat doet Mona?

MONA is een vrijwilligersorganisatie die als partnerschap betrokken is bij het tot stand komen van een permanente berging voor laag- en middelactief, kortleven nucleair afval (het oppervlaktebergingsproject). MONA zat mee rond de tafel met NIRAS (Nationale Instelling voor beheer van Radioactief Afval en verrijkte Splijtstof) in de onderzoeks- en ontwerpfase. Ook bij de realisatie van deze berging heeft MONA een rol te vervullen. Naast het opvolgen van de technische voorwaarden rond o.a. veiligheid, werkt MONA mee aan de realisatie van de maatschappelijke voorwaarden, die in verschillende deelprojecten worden uitgewerkt.

Waar kunnen onze jeugdgroepen Mona ontdekken in Mol?

Wie vragen heeft over het oppervlaktebergingsproject, kan steeds terecht bij het MONA secretariaat. De stafmedewerkers zijn bereikbaar via e-mail (info [at] monavzw.be ()) en telefoon (014/31 33 87), maar ook een bezoekje ter plaatse (Markt 62/3), is een mogelijkheid. Daarnaast worden de jeugdverenigingen binnen MONA vertegenwoordigd door een afgevaardigde van de jeugdraad.

Zijn er plaatsen in Mol die dankzij de steun van Mona kindvriendelijk zijn geworden en zo ja welke plaats is zeker het bezoeken waard?

Verschillende jeugd- en andere verenigingen hebben al deelgenomen aan de zichtbaarheidscampagne van MONA vzw. Met steun van MONA vzw werden o.a. jeugdlokalen gerenoveerd, sportmateriaal aangekocht en speelpleintjes opgewaardeerd.

Is er een mogelijkheid voor een kampgroep om vanuit onze kampplaats een leerrijke excursie te doen van enkele uren om meer te weten te komen over het oppervlaktebergingsproject van laag- en middelactief, kortlevend afval?

Kampgroepen die meer willen weten over het oppervlaktebergingsproject, kunnen terecht bij Isotopolis voor een rondleiding over het beheer van radioactief afval. Isotopolis bevindt zich op het terrein van Belgoprocess, Gravenstraat 73 te Dessel en kan alleen na afspraak bezocht worden van maandag tot zaterdag (overdag en ’s avonds). Programma’s van een halve dag tot een volledige dag zijn mogelijk.

Vanaf 2022 opent het bezoekerscentrum Tabloo (in Dessel) zijn deuren. In de interactieve expo leer je op speelse wijze over o.a. radioactiviteit,  hoe NIRAS het radioactief afval beheert en welke rol de nucleaire activiteiten in de regio spelen – en gespeeld hebben.

Moeten onze gasten schrik hebben tijdens hun verblijf in Mol.

Neen. De nucleaire activiteiten en de huidige opslag van radioactief afval in de regio worden streng gecontroleerd en beveiligd. Nucleaire bedrijven hanteren strikte voorzorgsmaatregelen om radioactieve besmetting te voorkomen en voeren in verschillende stappen van het proces controles uit. 

partners: 
Mona

Partners